Десерти

Пестил БЕЗ захар от сини сливи – лесна рецепта

Лесен и вкусен пестил от сини сливи

Пестилът от сини сливи е разкошно лакомство за малки и големи. Всеки, който опита от този разкошен десерт, ще се влюби във вкуса му.

Днешната рецепта, която ви представям, е без захар, така че дори и най-малките членове на семейството могат да опитат. Непременно се възползвайте от вкусните плодове и топлите дни, за да си приготвите у дома от този пестил.

Продукти:

единственият продукт, който ви е нужен за тази рецепта, са добре узрели сини сливи (това количество на снимките е от около 2 кг плод)

Начин на приготвяне:

Измивам плодовете, режа ги на две и отстранявам костилките. Слагам ги в подходяща тенджера и наливам около половин чаша вода (колкото да не загорят плодовете на дъното).

Пускам котлона и ги готвя на умерен огън, като от време на време разбърквам с дървена лъжица.

пестил без захар
Вкусен домашен пестил без захар

След като омекнат напълно (отнема около 20-30 минути), пасирам сместа с пасатор. Отново връщам на котлона и варя около 5-10 минути. Трябва да наблюдавате гъстотата.

Ако сместа е прекалено течна, трябва да варите по-дълго. Ако е прекалено гъста, може да добавите още малко вода. Трябва да е горе-долу с гъстотата на кексово тесто.

След като сместа е готова, подготвям големи тави, покрити с хартия за печене или застилам няколко броя хартия за печене върху метална маса.

Разпределям сместа и заглаждам с шпатулка или лъжица. Ако сместа е прекалено тънка, пестилът ще изсъхне по-бързо, но ще стане по-сух. А ако е по-дебел, ще изсъхне по-бавно, но пък ще е плътен и вкусен.

пестил
Пестил от сини сливи без захар

Слагам пестила да изсъхне на слънце. А ето още един трик как може да изсъхне по-лесно.

Щом позасъхне пестилът за няколко часа (толкова, че да не се отделя от хартията), може да ги закачите с щипки на простира за дрехи – вижте снимката по-долу.

Така, благодарение на слънцето и вятъра, ще са готови за един ден.

домашен пестил
Пестил от сини сливи

След като пестилът от сливи е напълно готов, отделям внимателно от хартията за печене, режа на дълги парчета и навивам на рулца.

Готов е, когато не цапа, щом пипнете с пръсти. Съхранявам в плътно затваряща се кутия на хладно.

вкусен пестил
Вкусен пестил от сливи

Свързани публикации

1 коментар

  1. Здравейте!
    Как предпазвате пестила от мухи и други насекоми?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button