Печива

Мързеливи питки без месене – най-лесната рецепта

Лесни питки без месене

Тези мързеливи питки са едни от най-вкусните, които някога съм приготвяла. Най-хубавото е, че изобщо не си цапате ръцете. Всичко се разбърква буквално за 5 минути, след което единствено трябва да изчакате тестото да втаса.

Оформянето също не изисква никакви умения.

Хрупкави отвън, мекички и въздушни отвътре! Непременно ги опитайте – гарантирам Ви, че благодарение на тази рецепта ще спрете да купувате хляб от магазина.

Продукти:

1 чаша вода
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
1/2 чаша прясно мляко
1 ч.л. сол
4 чаши брашно
маслини по избор (около шепа, нарязани на едро)

Начин на приготвяне:

В купа смесвам маята, хладката вода и захарта. Разбърквам и оставям настрани за около 10 минути, докато почистя маслините от костилките. Вие може да ги пропуснете или да ги замените със сушени домати, например. Това зависи изцяло от Вас.

Щом съм готова с маслините, прибавям ги в сместа заедно с прясното мляко, олиото, брашното и солта. Разбърквам тестото с помощта на лъжица докато се смесят съставките.

Покривам купата и оставям тестото да втаса за около час или докато сместа си удвои обема.

Застилам хартия за печене в подходяща тава. Намокрям една супена лъжица под течаща вода. Гребвам от втасалото тесто и внимателно поставям върху хартията за печене. Продължавам по същия начин докато свърши цялото тесто.

Оставям оформените питки да втасат на стайна температура за около 10-15 минути. Включвам фурната на 220 градуса и изчаквам да загрее. Пълня метална купичка с вряща вода и поставям на дъното на фурната. Поставям и тавата с втасалите питки, като по желание може да ги поръсите със сусам.

Пека ги до златисто около 20 минути.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button