Десерти

Торта „Виктория“ с нежен чийз крем и сочни малини

Тази торта я приготвих за един много специален човек, който имаше рожден ден. Едно невероятно момиче, което вчера стана на 21 години. Реших да кръстя и тортата на нейно име.

Пожелавам й много здраве и щастие!

Това е първият ми опит за „гола“ торта. Има какво още да се желае, но съм доволна от резултата.

А за вкуса думите не стигат… Стана невероятно сочна! Шоколадовите блатове, нежният и лек крем, сочните малини правят тази торта изумително вкусна.

Ако скоро имате повод, пригответе си я задължително, защото определено си заслужава.

Плюсът на крема е, че се приготвя много бързо. Аз използвах повече захар за крема, защото сладкарската сметана беше неподсладена. Ако използвате подсладена, намалете количеството захар.

Продукти:

За блата (кръгла форма 25 см):
4 яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява или бяла захар
230 мл прясно мляко + 1/2 с.л. лимонов сок
100 мл. олио
3 пълни супени лъжици какао
1 пакетче от 10 гр. бакпулвер

За чийз крема:
400 гр. крема сирене
450 гр. заквасена сметана
1 чаена чаша пудра захар
200 мл. неподсладена сладкарска сметана
малини

За сиропиране:
1/2 чаена чаша прясно мляко

За украса:
малини
шоколад
кокосови стърготини
по желание малко сурови ядки

nejna torta s malini i lek krem

Начин на приготвяне на блата:

Смесвам прясното мляко и лимоновия сок. Тук да уточня, че тази смес на английски носи названието „buttermilk”. Млякото леко се пресича, но това не трябва да ви притеснява, защото благодарение на този факт, блатът ще стане пухкав.

Разбивам хубаво яйцата с миксер заедно със захарта докато си удвоят обема и захарта се разтопи. Прибавям олиото, млякото и отново разбивам с миксера на средна скорост за кратко.

Накрая добавям какаото и брашното, смесено с бакпулвера.

Разбивам за последно с миксера докато всичко се смеси идеално.

В тава с падащо дъно слагам хартия за печене, а стените на формата намазвам с малко олио и поръсвам с брашно или какао. Изсипвам сместа и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса.

При мен се изпече за около 30 минути, но както много пъти съм казвала, това много зависи от фурната.

Приготвяне на крема:

Кремът за тази торта е изключително лесен за приготвяне. Не знаех дали ще ми хареса, но определено това е най-лесният и вкусен крем за торта, който някога съм правила.

Ако не обичате много сладко, можете да намалите захарта. Според мен количеството захар е точно, защото, както знаете, малините не са много сладки.

Изсипвам в подходящ съд предварително охладената сладкарска сметана. Разбивам я за няколко минутки до меки връхчета.

В друга купа разбивам крема сиренето с пудрата захар. Добавям заквасената сметана и разбърквам внимателно с дървена лъжица или силиконова шпатула. След това прибавям разбитата сметана и отново разбърквам. Покривам крема с фолио и прибирам в хладилника.

След като се изпече блатът, го изваждам от фурната и изчаквам 5-10 минути, след което премествам върху решетка и оставям да се охлади напълно.

Докато чакам блата, измивам внимателно малините и ги слагам върху кухненска хартия, за да изсъхнат и да няма вода по тях, когато ги подреждам между блатовете.

Идва ред на сглобяването.

Първата най-важна и малко по-сложна задача е да се разреже блатът на 3. Това се прави внимателно и с голям остър нож. За сглобяване аз използвам ринга на формата, в която пека блата.

Слагам първия блат и леко сиропирам с неподсладено прясно мляко. Разпределям част от крема и подреждам малини, като леко ги притискам в крема. Отгоре слагам втория блат и отново го сиропирам малко. Пак слагам крем и малини и отново блат. Отгоре намазвам с останалия крем. Покривам с фолио и прибирам в хладилника за цяла нощ.

На следващия ден измивам още малини, подсушавам ги и ги подреждам върху тортата. Между малините поръсвам с кокосови стърготини.

shokolad s yadki

На водна баня разтопявам около 40 грама шоколад.

Изсипвам и заравнявам с шпатулка върху хартия за печене. Нарязвам 5-6 сурови ядки на дребно и поръсвам шоколада.

Добавям и малко кокосови стърготини. Прибирам в хладилника за 10-15 минути, за да стегне напълно.

След това начупвам на парчета и подреждам върху тортата.

torta s malini

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button